Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Είκοσι λόγοι για να λατρέψετε την Απουλία




Η Απουλία (ιταλ. Puglia) είναι περιφέρεια της Ιταλίας, στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας.

Το National Geographic την έχει επιλέξει ως κορυφαίο προορισμό, η NY Post την ονομάζει «μαγική» και το Lonely Planet την εντάσσει στα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς το 2014. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς αυτή την ονειρική περιοχή της Ιταλίας. Είκοσι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

1. Κοιμηθείτε σε ένα «Trullo»


Ένα από τα πράγματα που πρέπει κανείς να κάνει στην Απουλία είναι να πάει στο Alberobello, το οποίο βρίσκεται στην Valle d' Itria, μία μοναδική περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO με τα εμβληματικά «Trulli». Μείνετε εκεί για μια νύχτα και κοιμηθείτε σε ένα από αυτά τα κτίσματα.

2. Δειπνήστε σε μία σπηλιά


Όταν βρεθείτε στο Polignano a Mare, οπωσδήποτε κλείστε ένα ρομαντικό δείπνο στο Grotta Palazzese, μία ομάδα εστιατορίων μέσα σε σπηλιά.

3. Χορέψτε Pizzica


Παρακολουθήστε μία παράσταση ή λάβετε μέρος σε έναν χορό Pizzica, παραδοθείτε στο ρυθμό του και διασκεδάστε με τους ντόπιους.

4. Το μπαρόκ Lecce


Το Lecce είναι επίσης γνωστό και ως «η Φλωρεντία του νότου», που ξεχωρίζει για τη μοναδική μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Επισκεφθείτε την βασιλική της Santa Croce, ένα χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιας αρχιτεκτονικής.

5. Χαλαρώστε σε μία Masseria 



Σιγουρευτείτε ότι θα περάσετε μια νύχτα σε μία masseria, χαρακτηριστική εξοχική κατοικία της Απουλίας, τη Masseria San Domenico. Αν αυτή δεν είναι της αρεσκείας σας, υπάρχουν πολλές άλλες για να επιλέξετε.

6. Χαθείτε στο Ostuni


Χαθείτε μέσα στους μικρούς ανεμοδαρμένους δρόμους αυτής της λευκής πολιτείας.

7. Θαυμάστε τα μωσαϊκά του Otranto


Το Otranto έχει πολλά να προσφέρει αλλά να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον καθεδρικό ναό του Norman, με το μοναδικό μωσαϊκό του «δέντρου της ζωής».

8. Εξερευνήστε τις σπηλιές της Castellana


Όχι πολύ μακριά από το Μπάρι, θα βρείτε άλλον ένα φυσικό θησαυρό της Απουλίας, τις σπηλιές Castellana. Περιηγηθείτε στα βάθη τους και κοιτάξτε κάτω στο κάθετο τούνελ μήκους 60 μέτρων, γνωστό ως «La Grave».

9. Μάθετε να φτιάχνετε Orecchiette


Τα Orecchiette είναι τα χαρακτηριστικά ζυμαρικά της Απουλίας. Συνδυάζονται υπέροχα με μπρόκολο, αντζούγιες, σκόρδο και τσίλι. Φτιάχνονται με αλεύρι, νερό και χρόνια εμπειρίας. 

10. Δοκιμάστε μια φρέσκια Burrata


Πηγαίνετε στην πατρίδα της burrata στην Andria και δοκιμάστε τον φρέσκο, πεντανόστιμο, γλυκό, τυρένιο και γαλατένιο παράδεισό της.

11. Οι αραβικές επιρροές της Gallipoli


Πηγαίνετε στην Gallipoli για να θαυμάσετε τις αραβικές επιρροές στην αρχιτεκτονική και την οχύρωσή της.

12. Περατζάδα στο Οτράντο


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας τουρίστας είναι να καθίσει κάπου και να παρατηρήσει τους ντόπιους για να αντιληφθεί τον αέρα της κάθε περιοχής. Το κατάλληλο μέρος είναι η πόλη του Otranto. Καθίστε σε ένα καφέ και απολαύστε ένα ρόφημα στην παραθαλάσσια «περατζάδα».

13. Διασκεδάστε όπως στην Ίμπιζα


Βρεθείτε σε ένα από τα πολλά beach party που διοργανώνονται το καλοκαίρι στις ακτές της Απουλίας. Ένας δημοφιλής προορισμός είναι η Atlantis Beach, όπου καταφθάνουν DJ από όλο τον κόσμο ανεβάζοντας το θερμόμετρο της διασκέδασης στα ύψη.

14. Πιείτε negroamaro


Δεν είναι δυνατόν να πάτε στην Απουλία χωρίς να δοκιμάσετε το μοναδικό ντόπιο κρασί negroamaro. Το μεστό αυτό κόκκινο κρασί είναι ηδονή ακόμη και το καλοκαίρι.

15. Ο φάρος της Santa Maria di Leuca


Η Santa Maria di Leuca είναι ένας από τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε. \Ανεβείτε στην κορυφή του φάρου της και απολαύστε την όμορφη θέα.

16. Castel del Monte


Επισκεφθείτε την ακρόπολη του 13ου αιώνα, Castel del Monte στην περιοχή της Andria. Είχε χτιστεί από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον 2ο.

17. Φάτε παγωτό στις «lungomare» του Μπάρι και του Πρίντεζι


Οι ιταλικές παραθαλάσσιες πόλεις είναι γνωστές για τα «lungomare» τους, παραλιακούς δρόμους γεμάτους καταστήματα, καφετέριες και σημεία ενδιαφέροντος. Κάντε μια βόλτα τρώγοντας ένα παγωτό κοντά στις θάλασσες του Μπάρι και του Πρίντεζι.



18. Φάτε τα πάντα

Reasons to travel to Puglia - Apulia: top things to do - Food Focaccia

Όπως πολλές περιοχές της Ιταλίας, η Απουλία έχει πολλά παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς. Από τα διάσημα orecchiette και burrata, που από μόνα τους αποτελούν έναν καλό λόγο να επισκεφθεί κανείς την Απουλία, μέχρι τα παραδοσιακά taralli, friselle, focaccia και gnomiridd. Το ψωμί της περιοχής αποτελεί επίσης μία εξαιρετική λιχουδιά. 

19. Τα νησιά Tremiti

Reasons to travel to Puglia - Apulia: top things to do - Tremiti Islands



Φύγετε από τις ακτές και επισκεφθείτε τα νησιά Tremiti, μέρος του εθνικού πάρκου του Gargano. Ανεκμετάλλευτη φύση και κρυστάλλινα νερά.

20. Βουτήξτε στα νερά της Marina di Pescoluse

Reasons to travel to Puglia - Apulia: top things to do - Beaches marina di Pescoluse

Η θάλασσα που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε αν βρίσκεστε στις Μαλδίβες. Η Marina di Pescoluse είναι ένα εκπληκτικό μέρος και ένας ακόμη σημαντικός λόγος να επισκεφθείτε την Απουλία. 


Πηγή: swide.com












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου